Schadelijk en nuttig

  • 3
  • 4 januari 2015

small owl

Vandaag vroeg iemand aan mij wat het nut was van naaktslakken…. Vanwaar deze vraag vroeg ik … Nou ja ze eten alles kaal in mijn tuin, mijn Hosta´s gaan er aan en als ik ze vang dan zijn het van die vieze glibberige beesten. Alles plakt en je krijgt het slijm nauwelijks van je handen af als je ze wast. Het blijft maar plakken.

Mijn eerste reactie was best fel… ER IS GEEN SCHADELIJK EN NUTTIG IN DE NATUUR! Ik heb een boekje, een natuurgids nota bene. De gids heet: Elzeviers gids van schadelijke en nuttige dieren in en om het huis. En hiermee is de toon gezet want het gaat om de toevoeging; in en om het huis, ons huis, jouw huis, het huis van de buren … Schadelijk en nuttig is iets van ons mensen, bij ons moet het nut hebben anders hebben we er alleen maar last van.

In de natuur draait alles om overleven, voortplanten en verspreiden. Knoop deze drie maar eens goed in je oren. Want dit is het en niets meer. Een brandnetel (hebben we last van) prikt om te voorkomen dat hij gegeten of geplukt wordt en daarbij is hij nog giftig ook. Het stikt van de brandnetels, waar je ook komt, ze staan overal en bij maaien of plukken staan ze er zo weer. Schadelijk! Zou je zeggen…. Er zijn heel veel prachtige vlinders die hun eitjes afzetten op brandnetels. Dit doen ze omdat de rupsen dan veilig kunnen opgroeien en niet of nauwelijks worden gegeten omdat de rupsen het gif van de brandnetel opslaan in hun lijf. … He? Nu is de brandnetel ineens nuttig want ja vlinders zijn mooi.. zo heb ik nog wel 40.423 voorbeelden , ik zal ze je besparen.

Jouw Hosta’s horen hier niet thuis en die Hosta’s balen dat ze in jouw tuin moeten staan want daar had de plant de laatste 15.000 jaar geen rekening mee gehouden. Van oorsprong komt de plant uit Azië en daar zijn ook slakken maar die maken een fijn bochtje om de hosta, GETVER hoor ik ze zeggen. Onze slakken malen er niet om en gaan voorbij aan alle aanpassingen die de plant deed om te overleven en niet aangevreten te worden IN AZIË!.

Naaktslakken zijn geliefd voedsel en eigenlijk is het zo dat als jij als plant of dier op de voedsellijst staat van een ander dan heb je het slecht gedaan en moet je daar iets aan doen om te voorkomen dat je zo min mogelijk wordt gegeten. OVERLEVEN. Slakken zijn trage dieren en het slijm is een uiterst goed middel om te voorkomen dat nog veel meer dieren als egels, kikkers en padden de naaktslakken eten. Veel vogels zouden het graag willen maar de meeste houden het bij kleinere soorten en niet van harte.

Onze grootste is de Aardslak, wel eens van gehoord, tijgerslak misschien? Nee nooit van gehoord. Owww maar hij kan wel 20 cm lang worden, heeft een prachtige tekening over zijn lijf. Er zijn heel veel kleurvarianten, er zijn zelfs hele witte en hele zwarte. Zal ik je eens wat vertellen? Maar niet tegen de Paus vertellen anders gaat hij ook de naaktslakken verbieden. Naaktslakken zijn tweeslachtig dus man en vrouw tegelijk en ze doen het met elkaar! Wanneer twee naaktslakken paren worden beide bevrucht. En kunnen dus beide eitjes afzetten. Dat is effectief VOORTPLANTEN EN VERSPREIDEN.

Ze vinden elkaar heel makkelijk, als er eentje zin heeft in sex dan doet hij een extra geurstofje in zijn slijm zodat wanneer een andere slak zijn spoor kruist deze het ruikt en proeft en volgt vervolgens heel simpel het slakkenspoor van het vrouwtje uhmm.. van het mannetje, van het mannetje en vrouwtje. En wat er dan gebeurd is heel heeel heeeel indrukwekkend KIJK MAAR…