Klavertjes

  • 1
  • 27 juli 2016

small owl

Ik geloof dat ik werkelijk geen stap zet zonder even snel naar beneden te kijken en de directe omgeving te scannen. Nu doen we waarschijnlijk dit allemaal wel. Maar dan onbewust met het doel niet te vallen of te struikelen. Nee ik kijk bewust en met volle aandacht. Misschien kom je wel een bijzonder plantje tegen, een overstekende rups of 50 euro! Ik vind zelden wat van geldelijke waarde maar qua natuurlijke waarde wowww!, ben ik inmiddels als stinkend rijk. Het geluk komt naar me toe en zonder te overdrijven kan ik bijna dagelijks innen. Gisteren trof ik nog een pot “klavertjes vier” bij Intratuin. Je heb ze vast wel eens gezien. Een hele plant met alleen maar klavertjes vier.

Het is niet eerlijk want deze plant is helemaal geen klaversoort alhoewel hij er sprekend op lijkt en iedereen in de maling neemt. Duh! klavertjes vier moet je zoeken tussen de blaadjes klaver drie van de rode of de witte klaver. De straten, grasvelden en weilanden staan er vol mee. Als je hier een klavertje vier in vindt dan heb je geluk!

Klavers, mijn god wat heb je veel soorten. Ik kan er kriegel van worden. ik geloof zelfs dat het een van de grootste plantenfamilies ter wereld is met bijna 300 soorten. Klavers zijn een aanvulling voor de planten in hun omgeving en geven heel veel stikstof af aan de grond. Stikstof is voor heel veel planten een niet te missen voedingstof die ze graag in grote hoeveelheden opnemen. Klaver bezit ook veel eiwit en calcium. Boeren zien dan ook graag klavers in hun weiland het is een echte aanvulling op het veevoer.

Vandaag ging ik op de knieën voor de hopklaver. Ik vroeg me altijd al af waarom de soort hopklaver heet en vandaag kreeg ik het antwoord. ’t Is een prachtig, zeer algemeen plantje met kleine gele bolbloempjes. De soort nadert deze tijd van het jaar zijn einde bloeiperiode en begint zaad te vormen. Bij het maken van de foto zag ik het ineens. Juist deze zaadjes hebben hem zijn naam gegeven. Lijken spreken op hop. Maar dan wel zeer klein.

Weer wat geleerd … weer een klein beetje rijker!